Kratkokrilci (Staphylinidae)

Kazalo: Kratkokrilci (Staphylinidae)

Špela Modic, oktober 2018

Opis in bionomija

Kratkokrilci so zelo obširna skupina hroščev s kratkim pokrovkami, po katerih so dobili ime. Po zadnjih navedbah so celo največja družina med hrošči, z več kot opisanimi 63.000 vrstami. Veliki so od 1 do 30 mm, podolgovate in bolj sploščene oblike. Večina je velikih do 7 mm.  Pod kratkima pokrovkama imajo zapleteno zložen drugi par kril s katerim letijo. Hrbtne ploščice zadkovih kolobarjev so vidne in jih pokrovke ne prekrivajo. Večinoma so črne ali rjave barve, vendar med njimi najdemo tudi barvne predstavnike. Mnogi imajo močno dlakavo telo. Glava je velika z močno razvitimi čeljustmi ter dobro razvitimi očmi. Tipalke so nitaste in večinoma kratke. Ličinke so podolgovate in podobne odraslim, vendar še nimjo razvitih kril.

Kratkokrilci so razširjeni povsod na Zemlji. Večinoma so plenilci žuželk, hranijo se tudi z manjšimi polži, deževniki in mrhovino. Nekatere vrste se hranijo tudi z rastlinsko hrano, cvetnim prahom, glivami in algami kot tudi z živalskimi odpadki in govnom. Večina vrst je aktivnih podnevi. Pri nas jih živi približno 750 vrst.

Po naših raziskavah je bila v vinogradih na Krasu in njihovi neposredni okolici iz družine kratkokrilcev (Staphylinidae) zelo pogosto zastopana predatorska vrsta Ocypus olens (O. Mill.). Hrošči in ličinke se prehranjujejo tudi s slamnatim vrtnim polžem Helix aspersa Muller , zato so potencialni kandidati za biotično varstvo rastlin.

Slika 1: Ocypus olens (O. Mill.) (foto: arhiv KIS)

Viri

Drovenik, B. 2003. Hrošči-Coleoptera. Sket, B., Gogala, M., Kuštor, V. 2003. Živalstvo Slovenije. Tehniška založba Slovenije, 664

Orth, R., Moore, I., Fisher, T., & Legner, E. 1975. A rove beetle, ocypus olens, with potential for biological control of the brown garden snail, helix aspersa, in california, including a key to the nearctic species of ocypus. the canadian entomologist, 107(10), 1111-1116.