Beli orehov škrlup

Microstroma junglandis

David Snoj, maj 2020

Beli orehov škrlup povzroča gliva Microstroma junglandis. Gre za bolezen, ki pri nas ni pogosta in ne povzroča gospodarske škode. Gliva okužuje rastlinske vrste iz družine orehovk. Prisotna je na vseh celinah, vendar ne predstavlja nevarnosti pri pridelavi orehov, z izjemo Turčije. Tam so v letu 2001 opazili močno okužbo, ki je povzročila tudi gospodarsko škodo. Posledično se predvideva, da bi v prihodnosti bolezen lahko predstavljala težavo pridelovalcem orehov tudi pri nas.

Prva bolezenska znamenja se pojavijo, ko se listje približuje polni razvitosti. Prepoznamo jih po sprva živo rumenih pegah na spodnji strani listov, ki se z razvojem glive prekrijejo z belkastim micelijem, polnim bazidiospor. Na zgornji strani listov se pojavijo svetlo rumene, klorotične pege. Pege so oglate oblike in se nahajajo pretežno ob listnih žilah, od koder se širijo v medžilni prostor. Tekom rastne dobe pege postajajo nekrotične in ob močnem napadu povzročijo deformacije in sušenje listja. Gliva občasno okuži tudi zeleno lupino plodov. Okužba na plodovih se sprva kaže v obliki vdrtih mest okroglaste oblike, ki rastejo skupaj s plodom in lahko dosežejo velikost do 3 cm v premeru. Rob okužene površine je rahlo uleknjen in se obarva temno rjavo do črno, med tem ko je sredina nekoliko privzdignjena in svetlejše zelene barve. Jedrca v okuženem plodu so manjša, vendar ohranijo kakovost. Gliva lahko povzroči tudi metličavost. Listi na metličavih poganjkih so običajno zavrti v rasti, klorotični, deformirani in uveli. Običajno začnejo odpadati že zgodaj poleti. Metlaste tvorbe so lahko velike in dosežejo premer do dveh metrov.

Slika 1: Znaki okužbe na zgornji in spodnji strani lista (vir: Haruta O., University of Oradea).

Beli orehov škrlup, Slika 1

Slika 2: Znaki okužbe na zgornji in spodnji strani lista (vir: Haruta O., University of Oradea).

Beli orehov škrlup, Slika 2

Slika 3: Belkasta prevleka na spodnji strani lista (vir: Haruta O., University of Oradea).

Beli orehov škrlup, Slika 3

O razvojnem krogu in oblikah širjenja glive še ni veliko znanega. Običajno se okužba pojavi tekom deževnih in hladnih pomladi v nasadih, ki niso dovolj zračni. Po nekaterih podatkih gliva prezimi v odpadlem listju in spomladi vrši nadaljnje okužbe s sproščanjem bazidiospor. Ob tem pa se predvideva, da gliva ostaja stalno prisotna tudi v okuženih mladih poganjkih in brstih.

Zaradi dosedanje gospodarske nepomembnosti, smernice za varstvo pred to boleznijo še niso izoblikovane. Priporočeno je preventivno odstranjevanje metlastih poganjkov in odpadlega listja izpod dreves. Pojav bolezni je redkeje opažen v nasadih, kjer se redno uporabljajo pripravki na osnovi bakra za varstvo pred drugimi glivičnimi boleznimi. Namenska uporaba fungicidov proti belemu orehovemu škrlupu se za enkrat odsvetuje, saj ni ekonomsko in okoljsko upravičena.

Belisario A., 2002. Compendium of Nut Crop Diseases in Temperature Zones. Teviotdale B.  L., Michailides T. J., Pscheidt J. W. (edt). APS Press, St. Paul, Minnesota, ZDA, str. 79

Downy Leaf Spot. Overview of Downy leaf spot. Iowa State University, Horticulture and Hme Pest News.

   https://hortnews.extension.iastate.edu/downy-leaf-spot (dostopno 19.5.2020)

Hickory Downy Leaf Spot: Microstroma juglandis. The Plant Disease Diagnostic Clinic, Cornell University, College of Agriculture and Life Sciences. New York.

   http://plantclinic.cornell.edu/factsheets/downyleafspothickory.pdf (dostopno dne 19.5.2020)

Kurt S., Soylu E. M., Soylu S. 2003.  First report of downy leaf spot of walnuts caused by Microstroma juglandis in Turkey. New disease report, Plant Pathology 52: 409

Lutz M. C.,  Sanchez A. D., Vera L., Scarso A. G., Sosa M. C. 2018. First report of Pseudomicrostroma juglandis (syn. Microstroma juglandis) causing downy leaf spot of walnut in Argentina. Journal of Plant Pathology 100: 349

Solar A., 2019. Lupinarji: oreh, leska kostanj mandelj. Ljubljana. ČZD Kmečki glas, 247 str.