Fuzarijska nožna gniloba

Fusarium solani f.sp. cucurbitae

Urša Prislan, november 2023

Uvod

Gliva Fusarium solani  f.sp. cucurbitae (sin. Neocosmospora cucurbitae), ki je povzročiteljica fuzarijske  nožne gnilobe, je splošno razširjen patogen in eden bolj uničujočih talnih povzročiteljev bolezni pri pridelavi bučk. Okužuje tudi druge predstavnike družine bučevk: melone, lubenice in kumare. Gliva okužuje predvsem koreninski vrat in korenine rastlin in se ponavadi ne širi višje po rastlini, za razliko od fuzarijske uvelosti, ki jo povzročajo druge glive iz rodu Fusarium.

Bolezenska znamenja in opis povzročitelja

Prvi simptom, ki ga običajno opazimo na polju, je venenje in rumenenje listov okuženih rastlin. V nekaj dneh lahko cele  rastline ovenijo in odmrejo. V predelu koreninskega vratu se tkivo ulekne in začne trohneti, trohnijo tudi korenine.

Na spodnjem delu stebla in na zgornjem delu korenin se pojavi gniloba, najprej kot območje svetlejšega in mokrega videza, ki kasneje postopoma potemni. Ostali nadzemni  deli okuženih rastlin sprva ne kažejo znakov obolenja, ob močnem soncu pa začnejo veneti. Lahko  pride do zloma koreninskega vratu. Če so v stiku z okuženo zemljo, se lahko okužijo tudi plodovi. Na njih se razvijejo okrogle in mehke lezije, ki se sčasoma razširijo po celotnem plodu. Stopnja okuženosti je odvisna od vlažnosti tal in zrelosti skorje plodov v času okužbe.

Slika: Simptom venenja celotne rastline (vir Agriculture and Natural Resources).

Razvoj in širjenje bolezni

Kljub proizvajanju velikega števila klamidiospor, ki služijo za preživetje neugodnih razmer, gliva F. solani  f.sp.  cucurbitae preživi v tleh le dve do tri leta, kar je veliko manj kot nekatere druge vrste iz rodu Fusarium. Ohranja se na ostankih okuženih rastlin, zato je pomembno, da te ostanke redno odstranjujemo s pridelovalnih površin.

Okužbe se pojavljajo sporadično, njihova resnost je odvisna od vlage in količine inokuluma v tleh. Več kot je vlage, višje so stopnje okuženosti.

Gliva lahko okuži rastline v kateremkoli obdobju razvoja in starosti. Bučke so najbolj občutljive v času mladih rastlin, zato je pomembno, da sadimo zdrave in močne sadike. Gliva je lahko prisotna že v semenu, vendar nima negativnega vpliva na kalivost. . Bolezen se največkrat izrazi šele kasneje v rastni dobi.

Varstvo

Sadimo zdrav in certificiran sadilni material. Ne pretiravajmo z namakanjem, dobro nadzorujmo vlago v tleh, saj je prekomerna vlažnost tal eden najpomembnejših vzrokov za resnost okužbe s fuzarijsko nožno gnilobo in njeno širjenje. Iz nasadov sproti odstranjujemo okužene rastline.

Ker gliva v tleh preživi le kratek čas brez gostitelja, je kolobarjenje zelo priporočljiv in uspešen ukrep.

Viri

Keinath A.P., Wintermantel W.M., Zitter T.A. 2017: Compendium of Cucurbit Diseases and Pests, 2. izdaja. APS Press, Minnesota, ZDA

Zitter T.A. 1998. Fusarium Diseases of Cucurbits. Department of Plant Pathology, College of Agriculture and Life Science, Cornell Universty.