Oljkova siva pegavost

(Mycocentrospora cladosporioides)

 

Matjaž Jančar in Marko Devetak; november 2017

Oljkova siva pegavost je vse pomembnejša glivična bolezen oljk tudi na območju Slovenske Istre. Pri močnejši okužbi pride do močnega odpadanja listov in posledično slabše rodnosti v naslednjih letih. Na bolezen so pri nas posebno občutljive toskanske sorte Leccione‘, ‘Leccino in Pendolino’.

Bolezenska znamenja so zelo specifična in se najprej pojavljajo na spodnji strani listov v obliki svinčeno sivih nepravilnih madežev. Pri blažji okužbi so bolezenska znamenja zelo podobna blagi sajavosti, ki jo navadno povzročajo kaparji. Zgornja stran lista najprej porumeni, kasneje porjavi in se končno posuši. V ugodnih vremenskih razmerah (zmerne temperature in visoka vlažnost) se lahko bolezen iz posameznih listov do jeseni razširi na vse liste na veji. V primeru močnejše okužbe prizadeti listi odpadejo.

Slika 1: Znaki oljkove sive pegavosti na listih (foto: M. Jančar)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slika 2: Znako okužb na listih (foto: M. Jančar)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gliva prodre v zdrav list preko listnih rež ali naključnih ranic na listu. Po okužbi naseli celotno listno tkivo. Preko leta se gliva razmnožuje s pomočjo konidijev, ki se v ugodnih vremenskih razmerah tvorijo zelo hitro (12 do 15 dni) in povzročajo nadaljnje okužbe. Gliva prezimi v obliki trajnih sklerocijev, ki omogočajo dolgotrajno preživetje glive v neugodnih razmerah. Gliva je v listih aktivna tudi, ko ti odpadejo z drevesa. Poleg listov lahko gliva okuži tudi listne peclje, peclje plodov in plodove, na katerih se pojavijo rjavo rdeče pege.

Pri šibkejši okužbi so navadno dovolj uspešni ukrepi, katere izvajamo pri zatiranju oljkove kozavosti. V primeru ugodnih vremenskih razmer za pojav bolezni so potrebni ukrepi z bakrenimi sredstvi tudi poleti, ko je bolezen sicer najbolj prisotna. Seznam sredstev dovoljenih za zatiranje omenjene bolezni so na povezavi http://www.fito-info.si/

Dokumentacija projekta Zoob – » Zmanjšanje onesnaževanja in ohranjanje biotske pestrosti v kmetijstvu s poudarkom na oljkarstvu«