Pegavost povrhnjice česna

(Alternaria embellisia Woudenb. & Crous 2013)

Matic Novljan; avgust 2017

Uvod

Povzročiteljica pegavosti povrhnjice česna je gliva Alternaria embellisia. Gliva je splošno razširjena  in je prisotna tudi na našem pridelovalnem območju. Pegavost povrhnjice česna ne vpliva na kakovost česna, prizadet je le njegov videz. Z gospodarskega vidika bolezen ni pomembna.

Bolezenska znamenja

Bolezenska znamenja se sprva kažejo kot majhni vodeni madeži, ki se kasneje razvijejo v rjave ali črne pege pod povrhnjico glavice česna. Zvečine Alternaria embellisia le zmanjšuje estetski videz pridelka, redkeje povzroča nekroze  na strokih.

Slika 1: Počrnitev povrhnjice česna zaradi okužbe z glivo Alternaria embillisia (foto: arhiv KIS)

Razvoj bolezni

Gliva se ohrani v rastlinskih ostankih v zemlji in obolelih glavicah ter strokih česna. Bolezen je bolj problematična v mokrih letih ali v letih s slabimi pogoji za sušenje česna (visoka relativna zračna vlaga, nizke temperature). Bolezen se lahko pojavi tudi na pridelku, ki je skladiščen v neprimernih, vlažnih prostorih ali  pakiran v nezračno embalažo.

Varstvo

Gliva prezimuje v rastlinskih ostankih v tleh, zato je poglavitni ukrep varstva dovolj širok kolobar. Pomembno je tudi, da se česen po spravilu suši v ustreznih pogojih. Tudi suhega je potrebno skladiščiti na ustrezno nizki relativni zračni vlagi, ki naj ne bo višja od 70%. Česen za trženje je potrebno pakirati v ustrezno zračno embalažo. Vidno prizadete glavice česna je priporočljivo odbrati, pri zmerno prizadetih glavicah pa zadostuje, da odstranimo zunanje prizadete (počrnele) ovojne luskoliste , s čimer ohranimo tržno vrednost pridelka.

Uporabljeni viri

Putnam M. 2013. Embillisia skin blotch. Oregon state university extension service. Corvallis
http://mtvernon.wsu.edu/path_team/Embellisia%20skin%20blotch%20of%20garlic%20-%20OR%20State%20Univ%20Ext%20Service.pdf (avgust, 2017)

Wyenandt A. 2013. Skin Blotch in garlic. Rutgers cooperative extension.
http://plant-pest-advisory.rutgers.edu/skin-blotch-in-garlic/ (avgust, 2017)

Johnson S.B. 2011. Embillisia skin blotch of garlic. University of main extension service. Bulletin nr. 1204.
https://extension.umaine.edu/publications/1204e/ (avgust, 2017)