Rjavi zavijač

(Syricoris lacunana Denis & Schifermuller)

Matic Novljan; september 2016

Rjavi zavijač je le en od zavijačev, katerih gosenice povzročajo škodo na jagodah. Škodo povzročajo zelo lokalno in le redko je ta škoda gospodarskega pomena. Rjavi zavijač ima mnogo latinskih sinonimov, tako ga lahko v različnih gradivih najdemo tudi pod imeni Olethreutes lacunana (Denis & Schiffermüller, 1775), Celypha lacunana (Denis & Schiffermüller, 1775), Olethreutes pallidana Hauder, 1918, Tortrix lacunana (Denis & Schiffermüller, 1775) in še nekaterimi drugimi. Na jagodah se sicer pojavljajo tudi gosenice drugih vrst zavijačev kot so jagodov zavijač (Acleris comariana [Lienig & Zeller, 1846]), trsni zavijač (Sparganothis pilleriana [Denis & Schiffermüller, 1775]) in druge.

Slika 1: Vešča rjavega zavijača (Syricoris lacunana) (Foto: Eino Ylönen).

rjavi zavijac  Syricoris lacunana 07

Škodo povzročajo gosenice, ki prezimijo v zapredkih na rastlini. Zgodaj spomladi (od marca do maja) sprva objedajo liste, nato pa tudi cvetove. Škodo povzroča tudi naslednja generacija v juliju, vendar ta ni gospodarsko pomembna.

Rjavi zavijač ima eno generacijo letno. Zavijači (odrsali osebki) letajo od konca maja do konca junija. V nekaterih letih, se lahko v juliju in avgustu pojavi druga manj številčna generacija zavijačev. Samice odlagajo po dva ali tri ovalna jajčeca v skupke na liste, iz katerih se po približno desetih dneh izležejo gosenice, ki zrastejo do 14 mm. Glava gosenic je črna in svetleča, telo je temno rjave barve, skoraj vijoličaste. Gosenice se v poletnem času prehranjujejo v listih, jih zapredajo in v njih tudi prezimijo. Gosenice se od spomladi (od marca do junija, odvisno od leta) dopolnilno prehranjujejo in zabubijo (od maja do julija). Buba je svetleče črne ali rjave barve.

Slika 2: Gosenica zavijača v listu jagode (foto: arhiv KIS).

rjavi zavijac DSCF5937

Nekemično

Najpomembnejše je zgodnje ugotavljanje prisotnosti škodljivca, še pred začetkom rasti. V kolikor odkrijemo zapredke gosenic, lahko le-te v manjših nasadih ali vrtovih poberemo. Gosenice zavijača lahko uspešno zatiramo z ekološko bolj sprejemljivimi sredstvi, s katerimi zatiramo gosenice drugih zavijačev na osnovi aktivne snovi Bacillus thuringensis. V tujini uporabljajo pri ekološki pridelavi jagod posebne lovne pasti.

Kemično

Za zatiranje gosenic zavijača so učinkoviti mnogi insekticidi, ki se uporabljajo za zatiranje grizočih in sesajočih žuželk. Pomembno je, da škropimo v času, ko se gosenice prehranjujejo in so še majhne, torej zgodaj spomladi.

Alford D. V. 2011. Plant pests. London. HarperCollins: 500 str

Dean N. 2014. Syricoris lacunana (Dark Strawberry Tortrix)
https://www.flickr.com/photos/44691276@N06/14101713050 (september 2016)

Gratwick M. 1992. Crop pests in the UK. Collected edition of MAFF leaflets. Chapman & Hall, London. 490 str.

Koron D. 1997. Jagode: Pridelovanje in uporaba. Ljubljana: Kmečki glas: 120 str

Koron D. 2014. Jagodičje: gojenje in uporaba. Ljubljana: Kmečki glas: 130 str

Hancock E.F., Bland K.P. 2014. Moths and butterflies of Great Britain and Ireland, 5.2. Leiden: Brill: 377 str

Global biodiversity information facility http://www.gbif.org/species/1744593 (avgust, 2016)

Vrabl S. 1992. Bolezni in škodljivci jagodičevja. Ljubljana: Kmečki glas: 98 str

Slika 1:
http://insects.fi/kuvapankki/images/Lepidoptera/Tortricidae/Syricoris/lacunana/Syricoris%20lacunana%2007.jpg (september, 2016)