Siva plesen malin in robid

(Botrytis cinerea Pers.)

Matic Novljan;  september 2016

Najbolj znana oblika te bolezni se pojavlja na plodovih malin in robid. Plodovi gnijejo in jih v vlažnem vremenu preraste siva plesniva prevleka, ki lahko preraste celotne plodove ali cele skupine plodov. Posamezne jagode se kasneje zgubajo in otrdijo. Pri malinah gliva okužuje tudi poganjke in rozge, pri robidah redkeje.

Na sadežih se bolezenska znamenja oziroma poškodbe pojavijo šele ob zorenju, saj visoka vsebnost sladkorjev pospešuje razvoj simptomov. Ob visoki relativni zračni vlagi sadeže popolnoma prekrije sivkast poprh iz trosonocev in trosov glive Botrytis cinerea. Sadeži se izsušijo, porjavijo in mumificirajo. Na starejših listih na enoletnih poganjkih se pojavijo svetlo-rjave lise. Lise se večajo vse dokler ne prekrijejo celega lista in peclja ter prerastejo v poganjek. Na enoletnih poganjkih se pojavijo rjave nekroze, ki lahko zajamejo več nodijev. V naslednjem letu se pojavijo belkaste črte in sklerociji glive.

Slika 1: Siva plesen na sadežu maline (foto: arhiv KIS)

Siva plesen maline robide 1

Slika 2: Značilni koncentrični krogi na letošnjem poganjku (foto: Pacific Northwest Extension publication, OSU, WSU, UIdaho)

primocane_lesion

Gliva prezimi v obliki sklerocijev na lesu malin ali robid in kot micelij v mumijah sadežev, ki so odpadli. Spomladi se razvijejo trosonosci in trosi , ki jih raznašajo veter, dež, žuželke in tudi človek. Trosi okužijo stare, poškodovane ali odmrle rastlinske dele. Gliva okuži tudi cvetove, a se bolezenska znamenja razvijejo šele ob zorenju sadežev.

Za preprečevanje širjenja bolezni je zelo pomembna pravilna rez poganjkov, izrezovanje pregostih šibkih poganjkov in odstranjevanje okuženega starega lesa. Izogibati se je potrebno prekomernemu gnojenju z dušikom. Plodove obiramo pogosto, v zgodnjih jutranjih urah. V primeru mokrega vremena v času cvetenja malin in robid, je potrebno opraviti kemično varstvo v začetku cvetenja in ga ponoviti ob pojavu prvih plodov.

Slika 3: Črne pike – sklerociji na okuženem poganjku maline (foto: Pacific Northwest Extension publication, OSU, WSU, UIdaho)

primocane_lesion_tied_to_trelis

Compendium of strawberry disease. second edition. 1998. The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota: 98 str.

Vrabl S. 1992. Bolezni in škodljivci jagodičevja. Ljubljana: Kmečki glas: 98 str

Lambert L, Laplante G. H., Carisse O., Vincent C. 2013. Diseases, pests and beneficial organisms of Strawberry,raspberry and Blueberry. Centre de reference en agriculture et agroalimentaire du Quebec: 343 Str.

Fito info – Cirsium. Šifrant imen organizmov.
http://www.fito-info.si/APL/Sist/SifrantOrg.htm (avgust 2016)

Pscheidt J.W. in Ocamb C.M. 2016. Raspberry (Rubus spp.)-Verticillium Wilt. Oregon State University
http://pnwhandbooks.org/plantdisease/raspberry-rubus-spp-fruit-rot-and-cane-botrytis (september 2016)