Verticilijska uvelost malin

(Verticillium dahlie KLEBAHN in Verticillium albo-atrum REINKE in BERTHOLD)

Matic Novljan; september 2016

Verticilijsko uvelost povzročajo talne glive iz rodu Verticillium, ki prodrejo v rastlino skozi korenine in se razvijajo v prevodnem tkivu. Okužijo robide in maline, največjo škodo pa povzročajo na črnih malinah (Rubus occidentalis).

Bolezenska znamenja se običajno razvijejo v juniju ali začetku julija. Bolezen običajno prizadene eno stran grma, listi na prizadetih poganjkih porumenijo, venijo in odpadajo od spodaj navzgor. Naposled se celoten poganjek posuši in odmre.

Slika 1: Zdrav nasad malin v pomladanskem času (foto: arhiv KIS)

Verticilijska uvelost maline Slika 1

Gliva Verticillium spp. živi v tleh, v rastlinskih ostankih ali prosto, in se v obliki micelija ali mikrosklerocijev ohrani preko zime. Gliva prodre v korenine gostitelja skozi rane in razpoke, ki nastanejo ob intenzivni rasti. V rastlini se razrazste v prevodni sistem, preko katerega se zelo hitro razširi in okuži celo rastlino. Gliva se lahko v odmrlih rastlnskih delih, ki padejo na tla, dolgo ohrani in z mehansko obdelavo širi po zemljišču. Ustrezajo ji težka tla ter mokro in hladno pomladansko vreme.

Slika 3: Življenski krog Verticillium spp. (foto: Radišek S. in Javornik B).

življenski krog verticillium

Fungicidi niso učinkoviti za obvladovanje te bolezni, , zato varstvo temelji na preventivnih ukrepih. Za zasnovo novih malinovih nasadov izbiramo zemljišča kjer v preteklosti ni bilo težav s to boleznijo. Priporočljivo je tudi, da na teh zemljiščih niso pridelovali jagod ali poljščin in vrtnin iz družine razhudnikovk (npr. krompir, paradižnik, paprike, jajčevci). Poleg naštetih vrtnin, so tudi pleveli iz družine razhudnikovk potencialni gostitelji gliv povzročiteljic bolezni. Pri sajenju in obdelavi moramo biti pazljivi, da ne poškodujemo korenin. Sadimo na dobro odcedna zemljišča, kjer tla niso pretežka in na grebene.

Lambert L, Laplante G. H., Carisse O., Vincent C. 2013. Diseases, pests and beneficial organisms of Strawberry, raspberry and Blueberry. Centre de reference en agriculture et agroalimentaire du Quebec: 343 Str.

Radišek S. in Javornik B. 2009. Proučevanje fitopatogenih vrst gliv iz rodu Verticillium. Inštitut za hmeljarstvo Slovenije. Katedra za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnenje rastlin, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo.2009. Društvo za varstvo rastlin

Compendium of strawberry disease. second edition. 1998. The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota: 98 str.

Vrabl S. 1992. Bolezni in škodljivci jagodičevja. Ljubljana: Kmečki glas: 98 str

Pscheidt J.W. in Ocamb C.M. 2016. Raspberry (Rubus spp.)-Verticillium Wilt. Oregon State University

http://pnwhandbooks.org/plantdisease/raspberry-rubus-spp-verticillium-wilt