Virus razbarvanja žil vinske trte

Grapevine vein clearing virus- GVCV

Irena Mavrič Pleško, avgust 2018

Uvod

Virus razbarvanja žil vinske trte (GVCV) v Severni Ameriki je povezan z boleznijo razbarvanja žil in propadanja vinske trte ter predstavlja veliko grožnjo vinogradništvu v nekaterih delih ZDA.

Bolezenska znamenja

Občutljivost sort na virus je zelo različna. Kot najbolj občutljive sorte so se v ZDA izkazale sorte Chardonnay, Chardonel, Vidal Blanc, Cabernet Franc, C. Sauvignon in Merlot. Simptomi se lahko pojavljajo le na posameznih poganjkih okužene rastline in se tekom rastne dobe spreminjajo. Razbarvane in prosojne sekundarne in terciarne listne žile se pojavljajo predvsem na mladih listih, listi so lahko deformirani in nagubani, na starejših listih se pojavlja mozaik. Jagode so lahko nepravilnih oblik, nežno rjavkasto obarvane in trde. Okužene rastline imajo lahko slabši pridelek in počasi propadajo. Pri sortah Chardonnay in Chardonel so listi deformirani in nagubani, poganjki pri sorti Chardonel so značilne cik-cak oblike s kratkimi internodiji. Pri sorti Vidal Blanc je razbarvanje žil manj izrazito, na starejših listih se pojavljajo mozaiki in lisavost. Pri sortah Cabernet Franc in C. Sauvignon se pojavlja svetlenje žil po celi listni ploskvi. Prvi dva ali trije listi na mladih poganjkih so pogosto majhni in deformirani. Jagode so deformirane in razbarvane. Močno okužene trte so pritlikave z nenormalno razvitimi kordoni in poganjki.

V naravi virus okužuje vinsko trto (Vitis vinifera), V. rupestris in Ampelopsis cordata.

Slika 1 in 2: Močno (levo) in šibkejše (desno) razbarvanje žil na listih sorte Cabernet Franc (foto: Wenping Qiu, Missouri State University)

Slika 3: Mozaik na starejših listih sorte Chardonel (foto: Wenping Qiu, Missouri State University)

Razširjenost

Virus je razširjen v Severni Ameriki, v državah na srednjem zahodu ZDA (Illinois, Indiana in Missouri). Leta 2015 so poročali o najdbi virusa tudi iz Brazilije. Drugod po svetu prisotnost oziroma razširjenost ni znana.

Način prenosa

Glavni način prenosa virusa je z okuženim razmnoževalnim materialom, predvsem s cepiči. Glede na način širjenja virusa v Ameriki domnevajo, da se virus širi s pomočjo prenašalca, vendar prenašalec še ni znan.

Varstvo

Podobno kot pri ostalih virusnih boleznih, je varstvo pred okužbo z GVCV izključno preventiva. Za zasaditev novih vinogradov in nadomestilo propadlih  trsov v obstoječih vinogradih je nujno sajenje zdravih cepljenk.

V Sloveniji in v Evropi virus še ni prisoten, zato je verjetnost za okužbo minimalna. Za potrditev okužbe je potrebno laboratorijsko testiranje.

Uporabljeni viri

Zhang Y., Singh K., Kaur R., Qiu W. 2011. Association of a novel DNA virus with the grapevine vein-clearing and vine decline syndrome. Phytopathology 101, 1081-1090.

National Clean Plant Network. 2013. Grapevine vein clearing and vine decline disease.

http://s3-us-west-2.amazonaws.com/sites.cahnrs.wsu.edu/wp-content/uploads/sites/34/2013/11/Fact_Sheet_-_GVCV.pdf